Skip to main content

Σύνδρομο του μπιμπερό ή τερηδόνα του μπιμπερό / οδηγίες για τη σωστή χρήση του μπιμπερό στα βρέφη και τα νήπια

Είναι η συνηθέστερη πάθηση των δοντιών σε παιδάκια κάτω των 3 ετών.

Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την κατανάλωση γάλακτος , οι υδατάνθρακες που περιέχονται σε αυτό ενώνονται με τα βακτήρια, που έτσι και αλλιώς βρίσκονται μέσα στο στοματικό περιβάλλον και παράγουν ουσίες που λέγονται οξέα.

Τα οξέα αυτά καταστρέφουν την αδαμαντίνη των νεογιλών δοντιών , που αξίζει να τονίσουμε πως είναι πιο μαλακή από αυτή των μόνιμων , κάτι που τα καθιστά πολύ πιο ευαίσθητα .

Τα πρώτα εμφανή σημάδια του συνδρόμου τα διαπιστώνουμε στα πάνω μπροστινά δόντια με τη μορφή άσπρων γραμμών ή λευκών κηλίδων .

Αυτό σημαίνει ότι έχει αρχίσει η απασβεστίωση και η καταστροφή της αδαμαντίνης των δοντιών (τερηδόνα).

Ο παιδοδοντίατρος τονίζει και ενημερώνει ότι τα προβλήματα στα δόντια μπορεί να αρχίσουν πολύ νωρίς , από την τερηδόνα που προκαλείται από τον θηλασμό ή την χρήση μπιμπερό.

Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος τερηδόνας είναι αυξημένος όταν το μωρό θηλάζει συνεχόμενα από το στήθος ή από το μπουκάλι γάλα ή χυμούς κατά τη διάρκεια του ύπνου, ιδιαίτερα τη νύχτα.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η ποσότητα του σάλιου στο στόμα μειώνεται σημαντικά και το γάλα , ανεξάρτητα αν έχουμε προσθέσει και επιπλέον ζάχαρη ή όχι, παραμένει πάνω στα δόντια και προκαλεί τερηδόνα. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε, αν αντί για γάλα , βάζουμε στο μπιμπερό χυμό έστω και αραιωμένο, ή νερό με ζάχαρη ή μέλι , ή αν δίνουμε στο παιδί πιπίλα που είναι βουτηγμένη σε μέλι ή ζάχαρη.

Ακόμη και το μητρικό γάλα μπορεί να προκαλέσει τέτοιοι είδους βλάβες , αν το παιδί έχει την ευκαιρία να θηλάζει και μετά την ηλικία ενός έτους και όποτε θέλει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  • Να μην θηλάζετε ή να δίνετε το μπιμπερό με γάλα στο παιδί κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Να μην προσθέτετε ζάχαρη ή μέλι ή οποιοδήποτε γλυκαντικό στο γάλα ή στο χυμό του παιδιού.
  • Συστήνεται , η χορήγηση του φρέσκου γάλατος μετά το πρώτο έτος της ηλικίας , μετά βέβαια από συνεννόηση με τον παιδίατρο (οποιοδήποτε άλλο υποκατάστατο γάλατος έχει πρόσθετα σάκχαρα)
  • Συστήνεται η λήψη φρεσκοστυμένων χυμών φρούτων και όχι έτοιμοι χυμού εμπορίου, που έχουν πρόσθετη ζάχαρη.
  • Μετά τη χρήση του μπιμπερό με γάλα, σκουπίστε με μία βρεγμένη γαζούλα ή το ειδικό δάχτυλο καθαρισμού του εμπορίου. Εάν το παιδί είναι νήπιο, βουρτσίστε τα δόντια του με οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόκρεμα ανάλογη της ηλικίας του σε συγκέντρωση φθορίου και ποσότητα.
  • Σε περίπτωση που το παιδί θέλει να πιει γάλα πριν κοιμηθεί και αφού έχει προηγηθεί βούρτσισμα των δοντιών του, δώστε του να πιει νερό έστω και με μπιμπερό, ώστε να ξεπλυθούν τα δόντια , προ του ύπνου.
  • Γενικά , δώστε μετά από το γάλα ή το χυμό άφθονο νερό στο παιδί, είτε με ποτήρι είτε με μπιμπερό.
  • Επισκεφτείτε τον παιδοδοντίατρο όχι αργότερα από το 1ο έτος της ηλικίας του μωρού, προκειμένου να δοθούν οδηγίες στοματικής υγιεινής στη μητέρα για το παιδί.