Skip to main content

Διατροφή και τερηδόνα

Όσον αφορά τη δημιουργία τερηδόνας είναι επιστημονικά τεκημριωμένο ότι η αυξημένη συχνότητα λήψης τροφών μεταξύ των γευμάτων, αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας.

Κάθε φορά που καταναλώνονται, ιδιαίτερα σακχαρούχες τροφές μεταξύ των γευμάτων, παράγονται στο οξέα που διαλύουν το σμάλτο των δοντιών (αδαμαντίνη). Το σάλιο χρειάζεται περίπου μισή ώρα, για να εξουδετερώσει τα παραγόμενα οξέα.

Συνεπώς, όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα λήψης τροφής, τόσο περισσότερη ώρα είναι εκτεθειμένη η αδαμαντίνη των δοντιών στα οξέα και κατά συνέπεια τόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας.

Συνεπώς, το βασικότερο μέτρο πρόληψης δημιουργίας τερηδόνας στα παιδιά, όσον αφορά τη διατροφή τους αποτελεί ο περιορισμός της συχνότητας των γευμάτων σε 5 ημερησίως :

3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό ) και δύο δευτερεύοντα (δεκατιανό και απογευματινό) , με περιορισμό , όσο γίνεται, των σακχαρούχων σκευασμάτων.

Η τήρηση του χρυσού κανόνα των 5 γευμάτων , είναι ιδιαίτερης σημασίας στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες, δεδομένου ότι :

  • τα νεογιλά δόντια είναι πιο ευπαθή από την φύση τους
  • τα παιδιά δεν βουρτσίζουν σωστά και τακτικά τα δόντια τους