Skip to main content

Ενημέρωση για τη στοματική υγιεινή - βούρτσισμα

Η στοματική υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς στόματος και την πρόληψη πολλών οδοντικών προβλημάτων, όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Ένα σημαντικό μέρος της στοματικής υγιεινής είναι το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, το οποίο πρέπει να γίνεται τακτικά και σωστά, η χρήση οδοντικού νήματος και στοματοπλύματος.

Το βούρτσισμα πρέπει να ξεκινάει από την εμφάνιση του πρώτου παιδικού δοντιού στο στόμα, δηλαδή από την ηλικία περίπου των 6 μηνών. Το βούρτσισμα των δοντιών, από τόσο νωρίς μπορεί να μειώσει τον αριθμό των μικροβίων, από τα πρώτα στάδια ανάπτυξής του και να τον διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα εφ’όρου ζωής, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες να αναπτύξει το παιδί τερηδόνα να είναι σημαντικά μειωμένες.

Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται με φθοριούχο οδοντόκρεμα. Η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας από τη βρεφική ηλικία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και συστήνεται διεθνώς.

Αποτελεί το σημαντικότερο μέσο πρόληψης της τερηδόνας. Η εξάπλωση της χρήσης της μετά το 1980, είναι η κύρια αιτία μείωσης της εμφάνισης της τερηδόνας στα προηγμένα κράτη του δυτικού κόσμου.

Η συχνότητα του βουρτσίσματος είναι δυο φορές την ημέρα, ιδανικά κάθε πρωί και βράδυ. Ο καθαρισμός των δοντιών, πρέπει να γίνεται καθημερινά, ακόμα και αν δε φάμε, γιατί τα μικρόβια αναπτύσσονται στο σάλιο όλο το 24ωρο και επιβαρύνουν τα δόντια κατά τη διάρκεια των γευμάτων που θα ακολουθήσουν.

Η κατάλληλη οδοντόβουρτσα εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, το μέγεθος της κεφαλής πρέπει να είναι ανάλογα με την ηλικία του, για να χωράει σωστά στο στόμα του και ειδικά στα πίσω δόντια, χωρίς να το πνίγει.

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα συστήνεται, ειδικά στα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, που θέλουν να βουρτσίζουν μόνα τους, επειδή η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα γυρίζω μόνη της γύρω από το δόντι και διευκολύνει την εύκολη πρόσβαση στα τελευταία, πίσω δόντια. Οι λόγοι που αναφέρθηκαν την καθιστούν πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με τη συμβατική. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται με χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας, επειδή το φθόριο σκληραίνει την αδαμαντίνη των δοντιών και δρα προληπτικά στην ανάπτυξη τερηδόνας.

Η ποσότητα του φθορίου που περιέχεται στην οδοντόκρεμα, είναι ανάλογη με την ηλικία του παιδιού.

Ηλικία 6-36 μηνών (3 ετών)

Ελάχιστη ποσότητα, ένα επίχρισμα – ίχνος,1 000 ppmF [ποσοτητα φθοριου στην οδοντοκρεμα]

Ηλικία 3-6 ετών

Ποσότητα στο μέγεθος μπιζελιού ,1000 ppmF[ποσοτητα φθοριου στην οδοντοκρεμα]

Ηλικία 6+ ετών

Κανονική ποσότητα 1-2 εκ. ,1450 ppmF[ποσοτητα φθοριου στην οδοντοκρεμα]

Η συχνότητα βουρτσίσματος συστήνεται 2 φορές ημερησίως, η μία από τις οποίες οπωσδήποτε βράδυ, μετά το τελευταίο γεύμα.

Δεν είναι απαραίτητο το παιδί να ξεπλένει το στόμα του μετά το βούρτσισμα, γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι αυξάνονται έτσι τα ευεργετικά αποτελέσματα της οδοντόκρεμας αλλά η οδοντόκρεμα πρέπει να αποπτύεται και όχι να καταπίνεται.

Πριν την ηλικία των 6 ετών, δεν χρειάζεται να ενθαρρύνεται το παιδί σας να ξεπλένει το στόμα του μετά το βούρτσισμα.

Οδοντικό νήμα

Το σωστό βούρτσισμα ολοκληρώνεται με τη χρήση οδοντικού νήματος, γιατί με τη χρήση του καθαρίζονται και οι δυσπρόσιτες στην οδοντόβουρτσα επιφάνειες των δοντιών εκεί που εφάπτονται τα δόντια και προλαμβάνεται η ανάπτυξη τερηδόνας στα σημεία επαφής των δοντιών.

Συστήνεται η χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον 2 έως 3 φορές την εβδομάδα, με τη βοήθεια των γονέων.

Επιπλέον η χρήση νήματος βοηθάει στον έλεγχο της κακοσμίας, λόγω μείωσης των μικροβίων και των τροφών, που παγιδεύονται ανάμεσα στα δόντια ή σφραγίσματα.

Στα φαρμακεία κυκλοφορούν ειδικά σχεδιασμένα νήματα με λαβή, για την πιο εύκολη χρήση τους στα παιδιά. Επιπλέον, συνιστάται, να προτιμάτε οδοντικό νήμα με επικάλυψη κεριού, γιατί είναι πιο μαλακό και πιο φιλικό στη χρήση για παιδιά.

Στοματικό διάλυμα

Τα φθοριούχα στοματοπλύματα αποτελούν συμπληρωματικούς τρόπους χορήγησης φθορίου στο σπίτι για παιδιά και εφήβους που έχουν προδιάθεση για εμφάνιση τερηδόνας.

Τα στοματικά διαλύματα χορηγούνται μετά την ηλικία των 6-7 ετών, όταν το παιδί είναι ικανό να μην καταπίνει το διάλυμα.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν σκευάσματα με διαφορετικές περιεκτικότητες φθορίου.

Ο παιδοδοντίατρος θα συστήσει το κατάλληλο στοματικό διάλυμα, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Το στοματικό διάλυμα, δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος, αλλά συμπληρώνει τη θεραπεία, όπου είναι απαραίτητο.