Skip to main content

Επιπλοκές μετά από οδοντιατρική θεραπεία

ΔΗΞΗ - ΔΑΓΚΩΜΑ ΧΕΙΛΟΥΣ

Προκαλείται μετά από οδοντική θεραπεία κατά την οποία έχει γίνει τοπική αναισθησία κυρίως στη κάτω γνάθο όταν το παιδί, επειδή δεν έχει αίσθηση (είναι μουδιασμένο), μπορεί να δαγκώσει ή να ρουφήξει το χείλος, τη γλώσσα ή το εσωτερικό του μάγουλου. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία πληγής ή/και πολύ έντονου πρηξίματος που συνοδεύεται από πόνο.

Πώς αντιμετωπίζεται ;

Σε περίπτωση αιμορραγίας από την πληγή ασκείστε πίεση με γάζα.

Τοποθέτηση επιθέματος πάγου στην περιοχή του τραυματισμού για 10 – 15 λεπτά. Χορηγήστε παυσίπονο για έλεγχο του πόνου.

Αποφυγή λήψης ερεθιστικών όξινων τροφών π.χ. πορτοκάλι, πατατάκια (αλάτι).

Επικοινωνήστε αμέσως με τον Παιδοδοντίατρό σας για να σας δώσει επιπλέον συμβουλές, προκειμένου να προμηθευτούν οι γονείς από τα φαρμακεία, την κατάλληλη αλοιφή ή σταγόνες για συντομότερη επούλωση του στοματικού βλεννογόνου.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι να επικοινωνήσουμε στους γονείς, μετά το πέρας της επίσκεψης, να μη δώσουν στο παιδί να φάει όσο είναι μουδιασμένο, δηλαδή 1,5 – 2 ώρες περίπου μετά την αναισθητική ένεση, για την αποφυγή τραυματισμού / δαγκώματος του βλεννογόνου.

Τα μικρότερης ηλικίας παιδιά, που είναι και πιο πιθανό να δαγκωθούν, καλό είναι ειδικά με την αναισθησία των κάτω δοντιών, να δαγκώσουν ένα τολύπιο βάμβακος και να τους επισημάνουμε, ότι θα πρέπει να προσέχουν μη δαγκωθούν όσο το δόντι τους ‘’κοιμάται’’.

Αιμορραγία μετά από εξαγωγή

Μικρή αιμορραγία μετά από εξαγωγή δοντιού είναι φυσιολογική.

Εάν συνεχίζεται, μπορεί να προκαλείται από τοπικά αίτια (το παιδί μπορεί να ρουφάει το τραύμα ή να ερεθίζει την πληγή με το χέρι του), ή από γενικά αίτια (προβλήματα με την πήξη του αίματος).

Ασκείστε πίεση στην περιοχή που αιμορραγεί με μια γάζα ή βαμβάκι για 20-30 λεπτά.

Κάντε μπούκωμα με παγωμένο νερό ή τοποθετήστε παγοκύστη εξωτερικά. Αν η αιμορραγία συνεχίζεται, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδοδοντίατρό σας.