Skip to main content

Θεραπεία τερηδόνας νεογιλών και μονίμων δοντιών με λευκά σφραγίσματα συνθέτης ρητίνης

Η θεραπεία τερηδόνας με λευκά σφραγίσματα συνθέτης ρητίνης είναι μια κοινή πρακτική στη σύγχρονη οδοντιατρική, είτε πρόκειται για νεογνά δόντια είτε για μόνιμα δόντια.

Η οδοντική τερηδόνα εμφανίζεται ως μαύρα γκρι ή καφέ σημάδια στο επάνω ή στο πλαϊνό μέρος του δοντιού. Η θεραπεία της είναι το λεγόμενο σφράγισμα (έμφραξη δοντιού).

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε για το παιδικό στόμα, αποκλειστικά τα λευκά σφραγίσματα (ρητίνη) και για τα νεογιλά και για τα μόνιμα δόντια.

Πολυάριθμες μελέτες εμφανίζουν το 40% των παιδιών ηλικίας 2-5 ετών με προβλήματα τερηδόνας. Εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού επανεμφάνισης της νόσου στον παιδικό πληθυσμό, ιδιαίτερος στόχος των παιδοδοντιάτρων είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων στους τρόπους πρόληψης της τερηδόνας, ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα των δοντιών που χρήζουν πιο επεμβατική διαδικασία. Επειδή όμως η τερηδόνα δεν έχει επαλειφθεί και οι τραυματισμοί στα δόντια συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα, καλούμαστε σαν ειδικοί να εφαρμόσουμε μεθόδους οδοντιατρικής θεραπείας σε παιδιά που αφορούν αποκαταστάσεις των νεογιλών και μόνιμων δοντιών με λευκά σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης.

Η παιδοδοντίατρος θα κρίνει ανάλογα με την έκταση της ζημιάς αν χρειαστεί τοπική αναισθησία ή όχι.

Η διαδικασία έχει ως εξής :

  • Αρχικά αφαιρείται σχολαστικά η τερηδόνα και απομακρύνεται ο χαλασμένος οδοντικός ιστός, ακολουθεί έκπλυση του δοντιού με νερό και στέγνωμα με αέρα. Χαριτολογώντας το περιγράφουμε στα παιδιά ως ένα παιχνίδι με το νεροπίστολο!

  • Στη συνέχεια κάνουμε αδροποίηση. Αφορά μια διαδικασία κατά την οποία με τη βοήθεια ενός ήπιου οξέως δημιουργούνται μικροσκοπικά αυλάκια στην επιφάνεια του δοντιού, μετά γίνεται έκπλυση και στέγνωμα ξανά.

    Η αδροποίηση βοηθάει στην καλύτερη συγκόλληση του σύνθετου υλικού.

  • Ακολουθεί η εφαρμογή ενός στρώματος συγκολλητικού παράγοντα που τοποθετείται στην κοιλότητα που έχει τη δράση κόλλας, για μεγαλύτερη αντοχή του σφραγίσματος.

    Γεμίζουμε την κοιλότητα με υλικό σύνθετης ρητίνης και το διαμορφώνουμε ανάλογα με το σχήμα της κοιλότητας και του δοντιού.

    Για τη σκλήρυνση αυτών των υλικών χρησιμοποιείται φωτοπολυμερισμός ένα μπλε φως.

  • Ολοκληρώνουμε το σφράγισμα με τη στίλβωση και τη λείανσή του.

Στο ιατρείο μας προτιμάμε τα λευκά σφραγίσματα στα παιδιά γιατί :

  • Δεν χρειάζεται τρόχισμα υγιούς οδοντικής ουσίας καθώς η συγκράτηση είναι μικρομηχανική, σε αντίθεση με τα παλαιότερα ασημένια (αμάλγαμα), που διατηρούνταν μέσα στο στόμα λόγω σχήματος της κοιλότητας και επομένως θα πρέπει να τροχιστεί πολύ περισσότερη, υγιής οδοντική ουσία για την επίτευξη της απαιτούμενης κοιλότητας.

  • Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα βιοσυμβατά και δεν προκαλούν νέκρωση του πολφού, υψηλής ποιότητας γνωστών οδοντιατρικών εταιρειών της Ευρώπης και της Αμερικής.

  • Ως πρόταση τελευταίας γενιάς υλικών αντέχουν στις δυνάμεις της μάσησης με επιτυχία και τα παιδιά μπορούν να φάνε αμέσως μετά.

  • Με τη σωστή τεχνική και εφαρμογή από τον παιδοδοντίατρο αποδίδεται σωστά η μορφολογία του δοντιού και επιτυγχάνεται ένα άψογο αισθητικό αποτέλεσμα μέσα στο παιδικό στόμα.

Η έμφαση μετά την ολοκλήρωση κάθε σφραγίσματος γίνεται στη σημαντικότητα της σωστής στοματικής υγιεινής, (βούρτσισμα και οδοντικό νήμα), φθοριούχο διάλυμα και εξαμηνιαία επανεξέτασης – φθορίωσης στον οδοντίατρο προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροβιότερη διατήρησή του!