Εξαγωγές νεογιλών και μονίμων δοντιών
Εξαγωγή είναι η αφαίρεση του δοντιού από το φατνίο, από τη θήκη του δηλαδή στο οστό. Είναι η διαδικασία που σχετικά στενοχωρεί και δεν ‘’συμπαθούν’’ ούτε η γονείς, ούτε και τα παιδιά. Γιατί όλοι αισθάνονται ότι βιώνουν ένα αίσθημα μιας μικρής απώλειας.
Οι εξαγωγές δοντιών θεωρούνται στη σύγχρονη οδοντιατρική σαν έσχατη λύση και συνιστώνται μόνο όταν ο παιδοδοντίατρος έχει εξαντλήσει όλες τις άλλες πιθανές θεραπευτικές επιλογές.
Ο παιδοδοντίατρος θα ενημερώσει πότε είναι αναγκαία και αναπόφευκτη η εξαγωγή ενός δοντιού, οι πιο συνηθισμένες αιτίες που οδηγούν στην απόφαση της εξαγωγής ενός νεογιλού συνήθως δοντιού είναι:
-
Τα πολύ τερηδονισμένα δόντια στα οποία έχει χαθεί μεγάλη έκταση οδοντικής ουσίας και έμφραξή του ή ανασύσταση του είναι αδύνατη ή επισφαλής.
-
Οδοντικό απόστημα
-
Κάταγμα δοντιού ή ρίζας
-
Προβλήματα ανατολής δοντιών. Η εξαγωγή ενός δοντιού σε παιδική ηλικία μπορεί να καταστεί απαραίτητη αν αυτό εμποδίζει κάποιο άλλο μόνιμο δόντι να ανατείλει σωστά και δεν είναι δυνατή η μετακίνησή του με συντηρητικές μεθόδους.
-
Στα πλαίσια μιας ορθοδοντικής θεραπείας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις συνωστισμού, μπορεί να κριθεί αναγκαίο να αφαιρεθεί κάποιο δόντι, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τα υπόλοιπα δόντια να μετακινηθούν σε ίσια θέση.
-
Δόντια που έχουν ανατείλει σε λάθος θέση και δεν είναι δυνατόν να αναταχθούν μπορεί επίσης να χρειαστεί να εξαχθούν. Οι εξαγωγές δοντιών αυτής της αιτιολογίας είναι πιο συχνές στην εφηβική ηλικία.
Ως διαδικασία για τον έμπειρο και εξιδανικευμένο παιδοντίατρο είναι απλή :
Πριν την εξαγωγή η περιοχή αναισθητοποιείται πρώτα με τοπικό αναισθητικό ζελέ και στη συνέχεια με ενέσιμο αναισθητικό, έτσι ώστε το παιδάκι να ενοχληθεί ελάχιστα ή και καθόλου.
Μετά την εξαγωγή για να αποτραπεί η μόλυνση και να σταματήσει η αιμορραγία, ο παιδοδοντίατρος θα ζητήσει από το παιδί να δαγκώσει μια αποστειρωμένη γάζα για 20’ – 30’.
Συστήνεται στο παιδί για να επουλωθεί γρήγορα η πληγή και να αποφευχθεί κάποια μόλυνση να μην φτύνει, να μη βουρτσίζει έντονα την περιοχή και να μη μασήσει σκληρές τροφές για περίπου 24 ώρες, και να αποφύγει τα χέρια και αντικείμενα στο στόμα, που μπορεί να προκαλέσουν κάποια εστία μόλυνσης.
Οι εξαγωγές νεογιλών δοντιών διαφέρουν από αυτές των μόνιμων για τους εξής λόγους :
-
Είναι πιο εύκολες γιατί τις περισσότερες φορές οι ρίζες του δοντιού έχουν απορροφηθεί και η εξαγωγή γίνεται πιο γρήγορα, εύκολα και με λιγότερη αναισθησία.
-
Η επούλωση της πληγής είναι σύντομη.
Στην συνέχεια επιβάλλεται το παιδί να επισκεφτεί άμεσα τον παιδοδοντίατρο, προκειμένου να γίνει οριστική αντιμετώπιση του πόνου και να ανασταλεί η εξέλιξη της τερηδόνας.
Η εξαγωγή μονίμου δοντιού στα παιδιά γίνεται στις εξής περιπτώσεις :
-
Σε παιδιά που παρακολουθούνται συστηματικά από παιδοδοντίατρο η εξαγωγή μονίμου δοντιού είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Ακόμη και στην περίπτωση που η βλάβη είναι εκτεταμένη ο παιδοδοντίατρος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σωθεί το δόντι και θα κάνει παραπομπή το παιδί σε ειδικό ενδοδοντιστή.
-
Ο συνήθης λόγος εξαγωγής μονίμου δοντιού από τον παιδοδοντίατρο είναι η πραγματοποίηση ορθοδοντικής θεραπείας. Στην περίπτωση αυτή όταν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πάντα σε συνεννόηση με το θεράποντα ορθοδοντικό.
-
Τέλος, πολλές φορές οι οδοντίατροι προτείνουν την προληπτική εξαγωγή των φρονιμιτών ακόμα και πριν προκαλέσουν οποιαδήποτε προβλήματα.
Χάρη στην εμπειρία και τα σύγχρονα εργαλεία μπορείτε να μας εμπιστευτείτε για το ανώδυνο της διαδικασίας, χωρίς καμία αρνητική επίπτωση στη συμπεριφορά του παιδιού σας.